Η λίστα ιστολογίων μου

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Όλα τα μυστικά της βάφτισης

το παρακάτω κείμενο είναι αφιερωμένο στο μελλοντικό βαφτιστικό μου...
αφού έγινε για εμένα και πηγή έμπνευσης, νομίζω το δικαιούται.....



Μπαίνουμε στη Σαρακοστή που κανονικά δεν γίνονται γάμοι και βαφτίσεις... όμως είναι μια περίοδος που όσοι έχουν στο νου τους να κάνουν τα μυστήρια αυτά μετά το Πάσχα, αυτή είναι η περίοδος που ψάχνουν τι πρέπει να κάνουν, να αγοράσουν κλπ.

Τελικά έχει μεγάλη διαφορά το να σου βαφτίζουν παιδί, με το να βαφτίζεις ΕΣΥ κάποιο παιδί. Ακόμη δεν έφτασα στην ώρα του μυστηρίου- είμαι όμως πολύ κοντά σε αυτήν- κι έχω αρχίσει να ψάχνω διάφορες πληροφορίες..... κι ενώ θεωρούσα ότι τα ξέρω όλα.... να και κάποια πράγματα που μου είχαν ξεφύγει..... Για ποιό λόγο, ας πούμε αλείφουμε το παιδί με λάδι κι όχι με κάτι άλλο, τι συμβολίζουν τα λευκά ρούχα, ο σταυρός, η λαμπάδα.


Λάδι εξορκισμού
Το λάδι αγιαζόμενο γίνεται εξορκιστικό μέσο. Θεραπεύει τα τραύματα της αμαρτίας, θωρακίζει τα σώματα των αθλητών του Χριστού.
Το επορκιστό έλαιο θεωρείται σαν αποκοπή από την αγριέλαιο της αμαρτίας και μπόλιασμα στην «καλλιέλαιο» του Χριστού. (άγ. Κύριλλος Ιεροσολύμων)
Νερό – βάπτιση
Το νερό είναι σύμβολο του καθαρισμού λόγω της φυσικής του ιδιότητας να καθαρίζει, σύμβολο της ζωής, γιατί χωρίς αυτό ζωή δεν υπάρχει, και σύμβολο του θανάτου, επειδή πνίγει, σκοτώνει και εκμηδενίζει.
Στο βάπτισμα με τη δύναμη του αγίου Πνεύματος γίνεται πνευματικό και άγιο, ικανό να αγιάζει, εικόνα του θανάτου και της ανάστασης του Χριστού, «τάφος και μήτηρ». Έτσι με τις τρεις καταδύσεις συνθάπτεται ο άνθρωπος με τον Χριστό συμβολικά. Με τις τρεις καταδύσεις συνανασταίνεται μαζί του συμβολικά.
Η σωτηρία όμως είναι πραγματική. Πεθαίνει στο νερό ο παλαιός άνθρωπος και όπως στην πρώτη δημιουργία του κόσμου μέσα από το νερό ξεπήδησε η ζωή, έτσι και στο βάπτισμα, που είναι η δεύτερη δημιουργία, μέσα από το νερό, με τη δύναμη και τη χάρη της αγίας Τριάδας στο όνομα της οποίας βαπτιζόμαστε, ξεπηδά η νέα εν Χριστώ ζωή.
Η χάρη όμως του βαπτίσματος δίδεται κατά το μέτρο της καθαριότητας του ανθρώπου.
Μύρο – Χρίσμα
Είναι η ευωδιά του Χριστού και η σφραγίδα της δωρεάς του αγίου Πνεύματος. Χρισμένοι το άγιο μύρο πλέον, μετέχουμε στο χρίσμα του Χριστού που χρίσθηκε με το άγιο Πνεύμα και με την πνευματική σφραγίδα τυπώνονται στην ψυχή μας τα θεία δώρα, που μαρτυρούν ότι είμαστε παιδιά του Θεού.
Με τη χάρη του αγίου Πνεύματος είναι δυνατή η νέα ζωή και η ένταξη μας στην κοινωνία των πιστών, την Εκκλησία.
Στην ορθόδοξη παράδοση η σειρά τέλεσης των μυστηρίων είναι: Βάπτισμα, χρίσμα. Θεία ευχαριστία.
Ουδέποτε τέθηκε θέμα διάκρισης τους, όπως σε άλλες χριστιανικές ομολογίες.
Ενδύματα
Τα βαπτιστικά ενδύματα, τα φωτικά, πρέπει να έχουν μεταξύ των άλλων και λευκό χρώμα.
Το λευκό χρώμα συμβολίζει τη λαμπρότητα της ψυχής. Στο λευκό χρώμα η Εκκλησία βλέπει τη λευκή στολή των αγίων και των μαρτύρων στο παράδεισο, τα λευκά ενδύματα των αγγέλων στην ανάσταση και την ανάληψη, τα ιμάτια του μεταμορφωμένου Χριστού τον οποίο ντύνεται ο νεοφώτιστος.
Σταυρός
Εκφράζει το "Χριστώ Συνεσταύρωμα", το πνεύμα της θυσίας και της αυταπάρνησης που συνεπάγεται η νέα εν Χριστώ ζωή.
Λαμπάδα
Είναι το σύμβολο του φωτισμού του Χριστού, μαρτυρία της αίγλης και της δόξας που δεχόμαστε από το θεό.
Είναι η λαμπάδα της πίστης με την οποία θα συναντήσουμε το νυμφίο Χριστό.
Κύκλος γύρω από την κολυμβήθρα
Είναι η παλιά πομπή των νεοφώτιστων από το βαπτιστήριο στον κυρίως ναό για την έναρξη της λειτουργίας με την οποία ήταν συνδεδεμένο το βάπτισμα.
Και αυτό γιατί η θεία ευχαριστία στην οποία συμμετέχει ο νεοφώτιστος είναι το πλήρωμα των μυστηρίων.
Ο Χριστός μας γεννά και μας τρέφει για να ζούμε στην χαρά της δικής του ανάστασης.
Απόλαυση
Αποβάλει ο νεοφώτιστος τα εμφώτια ενδύματα και ξεπλένεται στα μέρη που χρίστηκε με τον μύρο παίρνοντας από την εκκλησία την ευχή και την ενθάρρυνση τα σημάδια που αποβάλλονται να γίνουν πράξη στη ζωή, αγώνας κατά του κακού και μαρτυρία του Χριστού.
Τριχοκουρία
Το κούρεμα των μαλλιών γίνεται σαν προσφορά και θυσίας στο θεό, σαν τρόπος ευχαριστίας στον αριστοτέχνη δημιουργό που έπλασε τον άνθρωπο.
Με την συνεχόμενη μαρτυριακή ζωή και την τήρηση των εντολών του θεού μπορεί ο νεοφώτιστος να ζει "εν καινότητι ζωής" και να ανανεώνει τις δυνάμεις που πήρε από το βάπτισμα.
Πηγή: inout.gr
http://www.inout.gr/showthread.php?t=37285

Κι αφού λοιπόν πήρα τις πληροφορίες που ήθελα... ήρθε η ώρα να ετοιμάσω τη βαλίτσα με τα βαφτιστικά και τα του ξελαδώματος... παρακάτω θα βρείτε δυο λίστες με τα πράγματα που πρέπει να αγοράσετε ως ανάδοχοι!
  • Βαλίτσα δερμάτινη ή κουτί που θα μπουν τα βαφτιστικά
  • Ρούχο βάφτισης (πρώτο κοστουμάκι ή φουστανάκι)
  • Δεύτερο ρούχο (για τις τρεις φορές που θα πάει να κοινωνήσει με τον ανάδοχο)
  • Δυο ζεύγη παπούτσια
  • Δυο ζεύγη κάλτσες
  • Εσώρουχα
  • Λαδόπανα, πετσέτα
  • Σετ λαδιού
  • Μαρτυρικά (προαιρετικά)
  • Λαμπάδα και τρια μικρά κεράκια
  • Σταυρός
Και για το ξελάδωμα: 1 ζευγάρι πυζάμες, εσώρουχα, 1 ζευγάρι κάλτσες, μπουρνούζι (προαιρετικά), σαμπουάν-αφρόλουτρο-κολώνια κι ένα ακόμη κουτί για να τα βάλετε μέσα.

Επίσης να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι το παιδί δεν πρέπει να κάνει μπάνιο (μόνο τοπικό πλύσιμο στο άλλαγμα πάνας) μετά τη βάφτιση και για 3 μέρες και το νερό του ξελαδώματος όπως συνηθίζουμε να το λέμε, πρέπει να το ρίξουμε σε γλάστρα ή σε μέρος απάτητο στον κήπο. Τα ρούχα που χρησιμοποιήθηκαν και λαδώθηκαν πλένονται αρχικά στο χέρι μέσα σε μια λεκάνη (ξέβγαλμα του λαδιού) και το νερό επίσης το ρίχνουμε σε απάτητο μέρος....

 Πάντοτε άξιοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας