Η λίστα ιστολογίων μου

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Παιδότοπος... ναι ή οχι;


Πολλές φορές αναρωτιόμαστε για το αν αποφασίζουμε σωστά για τα παιδιά μας ή όχι. Έχετε σκεφτεί ποτέ αν ο παιδότοπος που συνηθίζουμε να τα πηγαίνουμε, τους κάνει καλό ή κακό; Παρακάτω σας παραθέτω τα υπερ και τα κατά των παιδότοπων μέσα από την προσωπική μου εμπειρία. Η επιλογή και τα συμπεράσματα, είναι δικά σας. Πριν όμως πούμε οτιδήποτε, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε κάτι. Άλλο είναι ο παιδότοπος και άλλο το αναψυκτήριο που έχει παιδική χαρά. Και τι εννοώ; σε όποιον "παιδότοπο" δείτε πινακίδα "τα παιδιά εισέρχονται στον χώρο και παίζουν με ευθύνη των γονέων", τότε σίγουρα βρίσκεστε σε αναψυκτήριο ! ! !

Πλεονεκτήματα
  • Θεωρείται "ξέσκασμα" για τους γονείς, ιδιαίτερα για εκείνους που δεν μπορούν να βγουν έξω χωρίς παιδιά
  • Όταν ο παιδότοπος έχει άδεια παιδότοπου, υπάρχει το πλεονέκτημα των τακτικών ελέγχων. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά παίζουν με παιδαγωγούς και όχι απλά με κοπέλες που κάνουν φύλαξη και επίσης τα παιδιά που εισέρχονται στον παιδότοπο, είναι ασφαλισμένα από το κατάστημα για οτιδήποτε συμβεί (ατύχημα, καρδιακό επεισόδιο κλπ)
Μειονεκτήματα
  • Υπάρχουν παιδότοποι κλειστοί (χειμερινοί) και ανοιχτοί (καλοκαιρινοί). Οι μεν κλειστοί έχουν το μειονέκτημα της βρωμιάς από τρίχες και χνούδια, τα παιχνίδια πηγαίνουν από χέρι σε χέρι και από στόμα σε στόμα (κι άραγε πόσο συχνά καθαρίζονται και απολυμαίνονται;), αφού είναι κλειστός ο χώρος υπάρχουν πάρα πολλά μικρόβια και τέλος όσο μεγάλος και να είναι ο χώρος, τα παιδιά παίζουν όλα μαζί, μικρά και μεγάλα και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των μικρότερων. Όσον αφορά τους ανοιχτούς παιδότοπους, εκεί κι αν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, αφού συνήθως τα παιχνίδια που είναι έξω δεν είναι πλαστικά αλλά σιδερένια! Επίσης, στον ανοιχτό παιδότοπο μπορούν να εισέλθουν ζώα και να κάνουν ακόμη και την ανάγκη τους.....
  • Το οικονομικό είναι ακόμη ένα μειονέκτημα του παιδότοπου και σημαντικό θέμα ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε. Κι άντε, το να πηγαίνεις σε παιδότοπο που είπαμε παραπάνω τα πλεονεκτήματα, πάει κι έρχεται να δώσεις και κάτι παραπάνω. Το να πηγαίνεις όμως σε αναψυκτήριο και να πληρώνεις τον καφέ 3.5 ευρώ και τον παιδικό χυμό 3.5 επίσης.... είναι παράλογο.
Καλή διασκέδαση.......

Εξωσχολικές δραστηριότητες.......

Η πρώτη μας εξωσχολική δραστηριότητα ήρθε πολύ πριν πάμε σχολείο! Δεν ξέρω ακόμα αν είμαι υπέρ ή κατά. Θεωρώ όμως οτι παν μέτρον άριστον. Όπως έλεγα λοιπόν νωρίτερα, η δική μας πρώτη εξωσχολική δραστηριότητα ήρθε στα δυομισι χρόνια της μεγάλης μου κόρης. Πιθανόν να σας φαίνεται αστείο ή ακόμη και παράλογο, όμως έτσι είναι. Και αντιλήφθηκα οτι μπορεί να συμβαίνει αυτό, επειδή μεγαλώνω δυο παιδιά ίδιου φύλου, πολύ κοντά ηλικιακά που όμως είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Για να μην ξεφεύγω λοιπόν από το θέμα, μου ζήτησε η μικρή να μάθει αγγλικά! Αυτό συνέβη κατά πάσα πιθανότητα, για δυο λόγους: Πρώτον, έβλεπε πολλές ταινίες κινουμένων σχεδίων στο youtube και πολλές απο αυτές ήταν στα αγγλικά ή στα γερμανικά ή σε κάποια άλλη ξένη γλώσσα που δεν καταλάβαινε. Και ουσιαστικά, αυτό μου είπε, ότι δηλ. θέλει να μάθει να μιλάει κι έτσι, για να καταλαβαίνει τι λένε οι ήρωες! Ο δεύτερος λόγος, είναι μια φίλη μου που την συμπαθεί ιδιαίτερα η κόρη μου, η οποία είναι καθηγήτρια αγγλικών και της το είχε εξηγήσει τι σημαίνει αυτό. Θεωρώ λοιπόν πως για να κερδίσει χρόνο με την φίλη, το ζήτησε.... άλλωστε από την πρώτη στιγμή είπε ότι θέλει να κάνει μάθημα με τη φίλη μου αυτή, που κάνει μάθημα και σε άλλα παιδάκια! Μετά από συζήτηση λοιπόν, αποφασίσαμε να το ξεκινήσουμε σαν παιχνιδάκι. Είδαμε ότι έχει πρόοδο και το ζητάει όλο και περισσότερο κι έτσι το συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι θετικό φυσικά για την ίδια, όπως επίσης και για την μικρότερη κόρη μου, που ακούγοντας τους διαλόγους μας μέσα στο σπίτι, άρχισε να μιλάει κι εκείνη αγγλικά! Έπειτα από λίγο καιρό, ξεκινήσαμε και χορευτικό και ζωγραφική! Εκεί πλέον κατηγορήθηκα ότι υποχρεώνω το παιδί μου να κάνει πολλά πράγματα κι ότι το κουράζω....... Κι εδώ έρχομαι να απαντήσω ότι δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο!!!! Υπάρχουν παιδιά που έχουν ταλέντα και πρέπει να τα υποστηρίξουμε και υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και χρειάζονται "σπρώξιμο"... όχι όμως πίεση! Μετά από την εμπειρία που απέκτησα, τολμώ να πω ότι είναι προτιμότερο να εξωθούμε τα παιδιά σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, όταν είναι μικρά και δεν έχουν μαθήματα, ούτως ώστε όταν πάνε στο δημοτικό να είναι συνηθισμένα σε αυτό που κάνουν και να μην τους έρχεται μεγάλο το "φόρτωμα". Έπειτα, σε αυτή την ηλικία των τεσσάρων και πέντε ετών, δεν γίνεται κανονικό μάθημα, αλλά μια εισαγωγή και μια εξοικίωση με την κάθε δραστηριότητα. Και τέλος, προτιμότερο είναι να πληρώνω και το παιδί μου να διασκεδάζει-μαθαίνοντας, παρά να δίνω τα λεφτά μου από δω κι από κει, χωρίς να προσφέρω ουσιαστικές γνώσεις και τεχνικές στο παιδί μου!

Συνολικές προβολές σελίδας