Η λίστα ιστολογίων μου

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Αρθριτικές παθήσεις των παιδιών


Οι αρθριτικές παθήσεις μπορούν να προσβάλουν όλες τις ηλικίες, ακόμα και τα μικρά παιδιά, και μάλιστα στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής τους. Aυτό έχει ως συνέπεια να πρήζονται οι αρθρώσεις τους, να πονούν και να δυσκολεύονται να τρέξουν, να παίξουν και να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
H πιο συνηθισμένη μορφή αρθροπάθειας της παιδικής ηλικίας είναι η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί και σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

OI AITIEΣ KAI TA ΣYMΠTΩMATA
Ο όρος «αρθρίτιδες» περιλαμβάνει μια ομάδα νοσημάτων που κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι προσβάλλουν τα οστά, και συγκεκριμένα τις αρθρώσεις. Oι αιτίες της παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι συνήθως άγνωστες, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό παιδιών οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες. H πάθηση ξεκινά με φλεγμονή, που παρουσιάζεται σε περισσότερες από μία αρθρώσεις, και συνήθως στους καρπούς, στα δάχτυλα και στα πόδια. Tα παιδιά με πρόβλημα ρευματοειδούς αρθρίτιδας παραπονιούνται για πόνους -κυρίως στα σημεία αυτά- όταν τρέχουν, παίζουν, αλλά και όταν αναπαύονται. H ρευματοειδής αρθρίτιδα εκδηλώνεται σε ένα ποσοστό παιδιών κάτω των 6 ετών αρχικά με υψηλό πυρετό, εξάνθημα σε όλο το σώμα, κακουχία, μυαλγίες, αρθραλγίες, με ερυθρότητα ή πρήξιμο στα συγκεκριμένα σημεία, και σπανιότερα με πυρετό. Tα συμπτώματα στην αρχή είναι ελαφρά, όμως, αν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παραμορφώσεις.

AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Eπειδή υπάρχουν και μυοσκελετικές ή άλλες ρευματικές παθήσεις που τα συμπτώματά τους μοιάζουν με τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, η διάγνωση στο παιδί πρέπει να γίνεται πάντα από έμπειρο ειδικό.
Θετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου και γενικά στην ποιότητα της ζωής των παιδιών με αυτό το πρόβλημα έχει η φυσικοθεραπεία. H παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται και φαρμακευτικά.

Πηγή: www.vita.gr

Τα παιδιά κάνουν νηστεία;



Κατά τη Σαρακοστή, η νηστεία περιλαμβάνει αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα. Τρόφιμα που αποκλείονται από το διαιτολόγιο είναι τα γαλακτοκομικά, το κρέας, το ψάρι, το αυγό. Αποτέλεσμα του αποκλεισμού αυτών των τροφίμων από το διαιτολόγιο είναι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ζυμαρικών, ψωμιού, οσπρίων, λαδερών φαγητών και λίπους, ώστε να επιτευχθεί ενεργειακό ισοζύγιο.
Αναλύοντας τον τρόπο διατροφής παρατηρούμε αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης αυξάνεται η πρόσληψη μικροστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση όπως είναι η βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή.
Τα στοιχεία αυτά βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Ακόμα εντάσσονται πιο τακτικά στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο τα θαλασσινά, τα οποία παρέχουν αυξημένες ποσότητες ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, βελτιώνοντας την καρδιακή λειτουργία και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού, πετυχαίνοντας έτσι την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων από την παιδική ηλικία, μία πρακτική που έχει φανεί ερευνητικά ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα.
Όπως κάθε νόμισμα, όμως, έχει δύο πλευρές, έτσι και η νηστεία κρύβει διάφορους κινδύνους, εφόσον ο αποκλεισμός δύο βασικών ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικών και κρέατος) από το διαιτολόγιο δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες έλλειψης βασικών θρεπτικών συστατικών. Βασικό μακροθρεπτικό συστατικό που λαμβάνεται σε μειωμένες ποσότητες είναι οι πρωτεΐνες, τις οποίες συνηθίζουμε να λαμβάνουμε καθημερινά από τα ζωικά προϊόντα.
Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι υπεύθυνη για την ομαλή ανάπτυξη. Για την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων συστήνεται να καταναλώνετε συνδυασμό φυτικών προϊόντων πλούσιων σε πρωτεΐνη, όπως τα όσπρια, η σόγια, ο χαλβάς, τα οστρακοειδή, το ταχίνι, τα θαλασσινά, το ρύζι, το σιτάρι και το σουσάμι.
Από τα μικροθρεπτικά συστατικά, μειωμένη πρόσληψη παρουσιάζουν ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12, και το ασβέστιο. Πιο συγκεκριμένα, στο σίδηρο και στη βιταμίνη Β12 οφείλεται η ομαλή παραγωγή και ανάπτυξη ερυθροκυττάρων. Η μειωμένη πρόσληψη οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας. Συμπτώματα έλλειψης είναι η αδυναμία, η εύκολη κόπωση και η υπνηλία. Τρόφιμα φυτικής προέλευσης, πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη Β12 που δεν θα πρέπει να λείπουν από κανένα νηστίσιμο διαιτολόγιο είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή, το ταχίνι, το σησάμι, και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.
Όσον αφορά το ασβέστιο, είναι το στοιχείο που προσδίδει σωστή δομή και ισχυροποίηση των οστών. Καθώς η βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τα ζωικά, θα πρέπει το νηστίσιμο διαιτολόγιό μας να διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να περιέχει όσο το δυνατόν πλουσιότερα τρόφιμα σε ασβέστιο.
Καλές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, ο χαλβάς, το σησάμι, το γάλα σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ πλέον υπάρχουν στην αγορά και χυμοί εμπλουτισμένοι με ασβέστιο.
Φαίνεται λοιπόν ότι με την κατάλληλη προσοχή μπορούμε να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες ενός παιδιού κατά την περίοδο της νηστείας, αν και σε κάθε περίπτωση δεν συστήνεται αυτή να είναι αυστηρή και καλό θα ήταν να αφαιρούμε σταδιακά τις διάφορες ομάδες τροφίμων, παρακάμπτοντας το σχετικό τυπικό.

Πηγή: www.nutrimed.gr

Όλα τα μυστικά της βάφτισης

το παρακάτω κείμενο είναι αφιερωμένο στο μελλοντικό βαφτιστικό μου...
αφού έγινε για εμένα και πηγή έμπνευσης, νομίζω το δικαιούται.....



Μπαίνουμε στη Σαρακοστή που κανονικά δεν γίνονται γάμοι και βαφτίσεις... όμως είναι μια περίοδος που όσοι έχουν στο νου τους να κάνουν τα μυστήρια αυτά μετά το Πάσχα, αυτή είναι η περίοδος που ψάχνουν τι πρέπει να κάνουν, να αγοράσουν κλπ.

Τελικά έχει μεγάλη διαφορά το να σου βαφτίζουν παιδί, με το να βαφτίζεις ΕΣΥ κάποιο παιδί. Ακόμη δεν έφτασα στην ώρα του μυστηρίου- είμαι όμως πολύ κοντά σε αυτήν- κι έχω αρχίσει να ψάχνω διάφορες πληροφορίες..... κι ενώ θεωρούσα ότι τα ξέρω όλα.... να και κάποια πράγματα που μου είχαν ξεφύγει..... Για ποιό λόγο, ας πούμε αλείφουμε το παιδί με λάδι κι όχι με κάτι άλλο, τι συμβολίζουν τα λευκά ρούχα, ο σταυρός, η λαμπάδα.


Λάδι εξορκισμού
Το λάδι αγιαζόμενο γίνεται εξορκιστικό μέσο. Θεραπεύει τα τραύματα της αμαρτίας, θωρακίζει τα σώματα των αθλητών του Χριστού.
Το επορκιστό έλαιο θεωρείται σαν αποκοπή από την αγριέλαιο της αμαρτίας και μπόλιασμα στην «καλλιέλαιο» του Χριστού. (άγ. Κύριλλος Ιεροσολύμων)
Νερό – βάπτιση
Το νερό είναι σύμβολο του καθαρισμού λόγω της φυσικής του ιδιότητας να καθαρίζει, σύμβολο της ζωής, γιατί χωρίς αυτό ζωή δεν υπάρχει, και σύμβολο του θανάτου, επειδή πνίγει, σκοτώνει και εκμηδενίζει.
Στο βάπτισμα με τη δύναμη του αγίου Πνεύματος γίνεται πνευματικό και άγιο, ικανό να αγιάζει, εικόνα του θανάτου και της ανάστασης του Χριστού, «τάφος και μήτηρ». Έτσι με τις τρεις καταδύσεις συνθάπτεται ο άνθρωπος με τον Χριστό συμβολικά. Με τις τρεις καταδύσεις συνανασταίνεται μαζί του συμβολικά.
Η σωτηρία όμως είναι πραγματική. Πεθαίνει στο νερό ο παλαιός άνθρωπος και όπως στην πρώτη δημιουργία του κόσμου μέσα από το νερό ξεπήδησε η ζωή, έτσι και στο βάπτισμα, που είναι η δεύτερη δημιουργία, μέσα από το νερό, με τη δύναμη και τη χάρη της αγίας Τριάδας στο όνομα της οποίας βαπτιζόμαστε, ξεπηδά η νέα εν Χριστώ ζωή.
Η χάρη όμως του βαπτίσματος δίδεται κατά το μέτρο της καθαριότητας του ανθρώπου.
Μύρο – Χρίσμα
Είναι η ευωδιά του Χριστού και η σφραγίδα της δωρεάς του αγίου Πνεύματος. Χρισμένοι το άγιο μύρο πλέον, μετέχουμε στο χρίσμα του Χριστού που χρίσθηκε με το άγιο Πνεύμα και με την πνευματική σφραγίδα τυπώνονται στην ψυχή μας τα θεία δώρα, που μαρτυρούν ότι είμαστε παιδιά του Θεού.
Με τη χάρη του αγίου Πνεύματος είναι δυνατή η νέα ζωή και η ένταξη μας στην κοινωνία των πιστών, την Εκκλησία.
Στην ορθόδοξη παράδοση η σειρά τέλεσης των μυστηρίων είναι: Βάπτισμα, χρίσμα. Θεία ευχαριστία.
Ουδέποτε τέθηκε θέμα διάκρισης τους, όπως σε άλλες χριστιανικές ομολογίες.
Ενδύματα
Τα βαπτιστικά ενδύματα, τα φωτικά, πρέπει να έχουν μεταξύ των άλλων και λευκό χρώμα.
Το λευκό χρώμα συμβολίζει τη λαμπρότητα της ψυχής. Στο λευκό χρώμα η Εκκλησία βλέπει τη λευκή στολή των αγίων και των μαρτύρων στο παράδεισο, τα λευκά ενδύματα των αγγέλων στην ανάσταση και την ανάληψη, τα ιμάτια του μεταμορφωμένου Χριστού τον οποίο ντύνεται ο νεοφώτιστος.
Σταυρός
Εκφράζει το "Χριστώ Συνεσταύρωμα", το πνεύμα της θυσίας και της αυταπάρνησης που συνεπάγεται η νέα εν Χριστώ ζωή.
Λαμπάδα
Είναι το σύμβολο του φωτισμού του Χριστού, μαρτυρία της αίγλης και της δόξας που δεχόμαστε από το θεό.
Είναι η λαμπάδα της πίστης με την οποία θα συναντήσουμε το νυμφίο Χριστό.
Κύκλος γύρω από την κολυμβήθρα
Είναι η παλιά πομπή των νεοφώτιστων από το βαπτιστήριο στον κυρίως ναό για την έναρξη της λειτουργίας με την οποία ήταν συνδεδεμένο το βάπτισμα.
Και αυτό γιατί η θεία ευχαριστία στην οποία συμμετέχει ο νεοφώτιστος είναι το πλήρωμα των μυστηρίων.
Ο Χριστός μας γεννά και μας τρέφει για να ζούμε στην χαρά της δικής του ανάστασης.
Απόλαυση
Αποβάλει ο νεοφώτιστος τα εμφώτια ενδύματα και ξεπλένεται στα μέρη που χρίστηκε με τον μύρο παίρνοντας από την εκκλησία την ευχή και την ενθάρρυνση τα σημάδια που αποβάλλονται να γίνουν πράξη στη ζωή, αγώνας κατά του κακού και μαρτυρία του Χριστού.
Τριχοκουρία
Το κούρεμα των μαλλιών γίνεται σαν προσφορά και θυσίας στο θεό, σαν τρόπος ευχαριστίας στον αριστοτέχνη δημιουργό που έπλασε τον άνθρωπο.
Με την συνεχόμενη μαρτυριακή ζωή και την τήρηση των εντολών του θεού μπορεί ο νεοφώτιστος να ζει "εν καινότητι ζωής" και να ανανεώνει τις δυνάμεις που πήρε από το βάπτισμα.
Πηγή: inout.gr
http://www.inout.gr/showthread.php?t=37285

Κι αφού λοιπόν πήρα τις πληροφορίες που ήθελα... ήρθε η ώρα να ετοιμάσω τη βαλίτσα με τα βαφτιστικά και τα του ξελαδώματος... παρακάτω θα βρείτε δυο λίστες με τα πράγματα που πρέπει να αγοράσετε ως ανάδοχοι!
  • Βαλίτσα δερμάτινη ή κουτί που θα μπουν τα βαφτιστικά
  • Ρούχο βάφτισης (πρώτο κοστουμάκι ή φουστανάκι)
  • Δεύτερο ρούχο (για τις τρεις φορές που θα πάει να κοινωνήσει με τον ανάδοχο)
  • Δυο ζεύγη παπούτσια
  • Δυο ζεύγη κάλτσες
  • Εσώρουχα
  • Λαδόπανα, πετσέτα
  • Σετ λαδιού
  • Μαρτυρικά (προαιρετικά)
  • Λαμπάδα και τρια μικρά κεράκια
  • Σταυρός
Και για το ξελάδωμα: 1 ζευγάρι πυζάμες, εσώρουχα, 1 ζευγάρι κάλτσες, μπουρνούζι (προαιρετικά), σαμπουάν-αφρόλουτρο-κολώνια κι ένα ακόμη κουτί για να τα βάλετε μέσα.

Επίσης να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι το παιδί δεν πρέπει να κάνει μπάνιο (μόνο τοπικό πλύσιμο στο άλλαγμα πάνας) μετά τη βάφτιση και για 3 μέρες και το νερό του ξελαδώματος όπως συνηθίζουμε να το λέμε, πρέπει να το ρίξουμε σε γλάστρα ή σε μέρος απάτητο στον κήπο. Τα ρούχα που χρησιμοποιήθηκαν και λαδώθηκαν πλένονται αρχικά στο χέρι μέσα σε μια λεκάνη (ξέβγαλμα του λαδιού) και το νερό επίσης το ρίχνουμε σε απάτητο μέρος....

 Πάντοτε άξιοι

Συνολικές προβολές σελίδας