Η λίστα ιστολογίων μου

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΔΟΝΤΑΚΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΥΓΙΗ

Πολλές απορίες έχουμε εμείς οι γονείς σε θέματα που αφορούν τα βλασταράκια μας και μια μεγάλη μου απορία ήταν το θέμα των δοντιών….. Αναρωτιόμουν από πότε μπορούμε να αρχίσουμε τις επισκέψεις στον οδοντίατρο, πότε ξεκινάμε να πλένουμε δοντάκια, ποιες παθήσεις απειλούν τα δοντάκια τους κλπ….. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω την ερώτηση-κλειδί στον παιδίατρό μας, πότε δλδ είναι καλό να αρχίσουμε να πλένουμε τα δοντάκια μας και μου είπε ότι το βούρτσισμα ξεκινάει με την εμφάνιση του πρώτου κιόλας δοντιού!!!  Η απάντηση με εξέπληξε και άρχισα να τον βομβαρδίζω με ερωτήσεις κι αυτός «αναγκάστηκε» να μου τα εξηγήσει ΟΛΑ.
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προληπτικής παιδικής οδοντιατρικής περιλαμβάνει:
·         6μηνών : στην ηλικία αυτή ξεκινάει η συστηματική λήψη φθορίου που συνεχίζεται καθημερινά μέχρι την ηλικία των 8-10 ετών
·         2-3 ετών: είναι η κατάλληλη ηλικία για να γνωριστεί το παιδί με τον οδοντίατρο. Ταυτόχρονα γίνεται ένας πρώτος έλεγχος της οδοντιατρικής κατάστασης του παιδιού και δίνονται συμβουλές ώστε το παιδί να αρχίσει να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια.
·         4 ετών: σε αυτή την ηλικία ξεκινάνε δυο μέθοδοι πρόληψης. Η φθορίωση και τα sealants. Φθορίωση είναι η τοπική χορήγηση φθορίου πάνω στις λείες επιφάνειες του δοντιού και τα sealants είναι οι ειδικές μεμβράνες που τοποθετούνται μέσα στις σχισμές των μασητικών επιφανειών των πίσω δοντιών, που είναι ευαίσθητες στη δημιουργία τερηδόνας!

Όλα αυτά θα μου πείτε είναι καλά, όμως τι γίνεται όταν το παιδί φοβάται τον οδοντίατρο;
Οι γονείς είναι αυτοί που συνήθως φοβούνται περισσότερο γι’ αυτό και οι παρακάτω συμβουλές αφορούν αυτούς και όχι τα παιδιά:
·         Να είστε και να φαίνεστε χαρούμενοι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον οδοντίατρο του παιδιού σας. Τα παιδιά έχουν ισχυρό ένστικτο και αντιλαμβάνονται έντονα το τι πραγματικά νιώθουν οι γονείς
·         Μην προετοιμάζετε ψυχολογικά το παιδί για την πρώτη του οδοντιατρική επίσκεψη. Καλό θα ήταν αυτή τη δουλειά να την κάνει ο οδοντίατρος. Εσείς απλά πείτε του ότι θα επισκεφτείτε τον οδοντίατρο για να μας μάθει πώς να πλένουμε  σωστά τα δόντια μας
·         Απαγορεύονται οι φράσεις του τύπου «μη φοβάσαι» «ο γιατρός δε θα σε πονέσει» «δε θα σου κάνει ένεση» κλπ. Οι παραπάνω έννοιες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου γιατί έχουν το αντίστροφο αποτέλεσμα. Το παιδί ασυναίσθητα αντιλαμβάνεται ότι «πρέπει να φοβάμαι γιατί θα μου κάνει ένεση και θα πονέσω, διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος να μου το πουν αυτό οι γονείς μου»
·         Δείξτε εμπιστοσύνη στον γιατρό και αφήστε τον να ασχοληθεί εκείνος με το παιδί σας. Εσείς καλύτερα να περιμένετε στην αίθουσα αναμονής.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα είναι μια συνήθεια…. Και το καθημερινό βούρτσισμα πρέπει απαραίτητα να γίνει μια καλή καθημερινή συνήθεια των παιδιών μας!!!!!

Συνολικές προβολές σελίδας