Η λίστα ιστολογίων μου

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Σωματική και ψυχολογική βία

Όλοι γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες που προέρχονται από τη σωματική και ψυχολογική βία προς το παιδί. Ποιοί είναι οι λόγοι που οδηγούν τους γονείς να συμπεριφέρονται έτσι; Τι αποτέλεσμα έχει όλο αυτό για το παιδί; Έχετε φτάσει κι εσείς στο σημείο να ασκήσετε κάποια από τις μορφές βίας; Πώς μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό;



Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν τους γονείς να συμπεριφέρονται έτσι, με κυριότερο λόγο την εκμετάλλευση της εξουσίας που νομίζουν ότι έχουν μερικοί γονείς προς τα παιδιά τους. Είναι τραγικό το ότι οι περισσότεροι φτάνουν σε σημείο να πείσουν ακόμη και τον εαυτό τους πως αυτό που κάνουν είναι σωστό και γίνεται μέσα στα πλαίσια της διαπαιδαγώγησης και το κάνουν για το καλό των παιδιών τους!!!!!!

Η ψυχολογική βία συμβαίνει όταν οι γονείς, συστηματικά, δε δείχνουν στο παιδί τους αγάπη και στοργή, απειλούν, κοροιδεύουν ή φωνάζουν, με αποτέλεσμα το παιδί να χάσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του. Επίσης ψυχολογική βία υφίσταται όταν οι γονείς δεν ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες του παιδιού (ικανοποιητική μερίδα φαγητό, ρούχα, ζέστη, ιατρική φροντίδα).
Η σωματική βία περιλαμβάνει χαστούκια, χτυπήματα, δυνατό τράνταγμα, άσκηση πίεσης στο σώμα.

Όταν οι παραπάνω συμπεριφορές γίνονται σε προχωρημένο βαθμό και επαναλαμβάνονται συστηματικά, τότε οι κίνδυνοι για το παιδί είναι μεγάλοι.
Στα παιδιά που ασκούνται τέτοιες ψυχολογικές και σωματικές συμπεριφορές, είναι δυνατό να εκδηλώσουν σοβαρές διαταραχές του ψυχικού τους κόσμου και της δικής τους συμπεριφοράς. Τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι:
  • συναισθηματικές διαταραχές
  • αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης
  • αντικοινωνική συμπεριφορά
  • παρορμητική συμπεριφορά
  • σκέψεις ή και τάσεις αυτοκτονίας
  • χαμηλές σχολικές επιδόσεις που συνοδεύονται απο μαθησιακές δυσκολίες
  • αυξημένα προβλήματα σωματικής υγείας
  • τάση για χρήση ναρκωτικών
  • επιθετικότητα και υβρεολογία


Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βγεί εκτός ελέγχου κι έχουμε χαστουκίσει το παιδί μας ή του έχουμε επιτεθεί λεκτικά. Αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε ενστερνιστεί μια συμπεριφορά ψυχολογικής ή σωματικής βίας, αν δε συμβαίνει συχνά. Όμως, αν πιστεύουμε ότι μας συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν είναι κάτι που πρέπει να το κρύψουμε και να το "πνίξουμε". Το να ζητήσουμε μια συμβουλή από κάποιον ειδικό, αν μη τι άλλο, υποδηλώνει την αγάπη μας προς τα παιδιά μας και τη διάθεσή μας να αλλάξουμε τις ζωές μας προς το καλύτερο!






Συνολικές προβολές σελίδας