Η λίστα ιστολογίων μου

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Τι είναι η βρογχιολίτιδα και σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται;

Η βρογχιολίτιδα είναι μια λοίμωξη που αφορά τα βρέφη κάτω των 2 ετών και ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες την ευαίσθητη αυτή ηλικία. Μάλιστα, είναι και η πιο συχνή αιτία νοσηλείας των βρεφών σε νοσοκομείο. Διαβάστε για τα συμπτώματα, τη θεραπεία, αλλά και την πρόληψη της βρογχιολίτιδας.

Τι είναι η βρογχιολίτιδα;
Η βρογχιολίτιδα είναι λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού που αφορά παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 ετών. Η συχνότερη αιτία είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός. Εξάρσεις αυτού του ιού συνήθως παρατηρούνται από τον Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο με μία αιχμή τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Άλλοι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν τη λοίμωξη είναι ο ιός της παραγρίππης, της γρίππης καθώς και διάφοροι αδενοϊοί.
Η λοίμωξη προκαλεί φλεγμονή των τελικών (μικρών) αεραγωγών που ονομάζονται βρογχιόλια, γεγονός που εμποδίζει τον αέρα να φτάσει στις κυψελίδες όπου γίνεται η ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονες.
Πώς μεταδίδεται η βρογχιολίτιδα;
Η μετάδοση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού γίνεται με την άμεση επαφή με τις εκκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου, είτε μέσα στην οικογένεια, είτε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς , ή σε θαλάμους νοσοκομείων.
Η καλύτερη πρόληψη κατά της διασποράς του ιού είναι το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας;
Τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας εμφανίζονται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την εμφάνισησυμπτωμάτων κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
-Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και καταρροή
-Ήπιο βήχα
-Πυρετό
-Μειωμένη όρεξη

Καθώς η λοίμωξη εξελίσσεται και προσβάλλεται το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:
-Γρήγορη αναπνοή (60-80 αναπνοές το λεπτό) ή αναπνοή με δυσκολία
-Συρίττουσα αναπνοή
-Επίμονος βήχας που μπορεί να διαρκέσει για 2 εβδομάδες ή και περισσότερο

Η δυσκολία στη σίτιση που σχετίζεται με τη ρινική συμφόρηση και τη δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
Η άπνοια (διακοπή της αναπνοής για περισσότερο από 15-20 δευτερόλεπτα) μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα βρογχιολίτιδας σε ένα βρέφος. Αυτό συνήθως συμβαίνει πιο συχνά στα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα και στα βρέφη που είναι μικρότερα των 2 μηνών.

Ποιά είναι τα σημεία σοβαρής βρογχιολίτιδας που απαιτούν άμεση ιατρική εκτίμηση;
-Εισολκές (εισέχον δέρμα γύρω από τις πλευρές και στη βάση του λαιμού)
-Αναπέταση ρινικών πτερυγίων (άνοιγμα της εισόδου της μύτης σε κάθε αναπνοή, «χορός πτερυγίων»)
-Γογγυσμός (βογγητό)
-Κυάνωση (μπλε χρώμα δέρματος που μπορεί να παρατηρηθεί στα νύχια, τα ωτικά λοβία, την κορυφή της μύτης τα χείλη και τη γλώσσα) και αποτελεί ένδειξη χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο αίμα (υποξίας)

Ποια είναι η θεραπεία της βρογχιολίτιδας;
Η θεραπεία είναι κυρίως συμπτωματική. Εάν το παιδί δε χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο, η θεραπεία περιλαμβάνει παρακολούθηση, καλή ενυδάτωση και καθαρισμό της μύτης για την αντιμετώπιση της ρινίτιδας. Άλλες θεραπείες όπως αντιβιοτικά, αντιβηχικά και αποσυμφορητικά δε συνιστώνται. Περίπου 3% των παιδιών με βρογχιολίτιδα θα χρειαστούν παρακολούθηση και αντιμετώπιση στο νοσοκομείο.

Ο βήχας είναι ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού που βοηθά στο να καθαρίζουν οι πνεύμονες και συνήθως δε χρειάζεται αντιμετώπιση. Καθώς υποχωρεί η λοίμωξη των πνευμόνων ο βήχας βελτιώνεται. Το κάπνισμα μέσα στο σπίτι ή γύρω από το παιδί πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να επιδεινώσει το βήχα του παιδιού.
Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία της βρογχιολίτιδας γιατί συνήθως προκαλείται από ιούς. Ωστόσο, μπορεί να είναι απαραίτητα εάν η βρογχιολίτιδα επιπλακεί από βακτηριδιακή λοίμωξη όπως ωτίτιδα ή βακτηριακή πνευμονία (πράγμα όχι συνηθισμένο).

Ανάρρωση
Τα περισσότερα παιδιά με βρογχιολίτιδα που είναι κατά τα άλλα υγιή αρχίζουν να βελτιώνονται μέσα σε 2-5 ημέρες. Ωστόσο, η συρρίτουσα αναπνοή μπορεί να επιμείνει σε μερικά βρέφη για μία εβδομάδα ή και περισσότερο και μπορεί να χρειαστεί διάστημα έως και 4 εβδομάδων για ένα βρέφος να επιστρέψει στην πρότερη του κατάσταση. Η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει σε μικρότερα βρέφη και σε εκείνα που υπάρχει υποκείμενο νόσημα.

Οι πληροφορίες που δίνονται αν και προέρχονται από συζήτηση με παιδίατρο, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Δεν έχουν σαν στόχο τους να υποκαταστήσουν την εξέταση και τις συμβουλές του παιδιάτρου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Αν το παιδί σας είναι άρρωστο πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με τον παιδίατρό σας.

Συνολικές προβολές σελίδας