Η λίστα ιστολογίων μου

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ

          Είναι η εποχή της και πάλι, γι' αυτό και αποφάσισα να γράψω λίγα λόγια για το συγκεκριμένο θέμα. Φυσικά, δεν είμαι γιατρός και δεν μπορώ να σας ενημερώσω επιστημονικά, όμως θεωρώ ότι έχω μια μικρή εμπειρία και αυτήν ακριβώς θα σας παρουσιάσω.
          Και ξεκινάμε, με τί είναι η γαστρεντερίτιδα και που οφείλεται;
Γαστρεντερίτιδα λοιπόν είναι η φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα, με τη συμμετοχή του εντέρου και του στομαχιού. Με απλά λόγια είναι η μόλυνση του εντέρου από κάποιον ιό, που συνοδευτικά επηρεάζει και το στομάχι. Γι αυτό και τα πρώτα συμπτώματα είναι ο εμετός και η διάρροια. Στα πολύ μικρά παιδιά και βρέφη οφείλεται σε ροταϊούς, σε βακτήρια όπως η σαλμονέλα και σε μικροοργανισμούς ή μύκητες που βρίσκοντα σε τρόφιμα αλλοιωμένα ή χαλασμένα. Θα ήθελα να σας επισημάνω σε αυτό το σημείο, ότι υπάρχει εμβόλιο για την γαστρεντερίτιδα, που προφυλάσσει από έναν ιό μόνο, όμως είναι καλό να γίνεται. Επειδή κανένα ταμείο δεν το χορηγεί και πρέπει να το πληρώσουμε εμείς οι γονείς και είναι πανάκριβο, οι παιδίατροι δεν το λένε πάντα! Ζητήστε από τον παιδίατρό σας να σας ενημερώσει σχετικά. Rotarix σε 2 δόσεις των 87 ευρώ!      
  
Ποιά είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας;
  • Η ναυτία και ο έμετος
  • Διάρροια
  • Πυρετός
  • Απώλεια της όρεξης
  • Πονοκέφαλοι
  • Κοιλιακό άλγος
  • Κοιλιακές κράμπες
  • Αιματηρές κενώσεις
  • Λιποθυμία και αδυναμία
          Πώς να εκτίμησετε μόνοι σας την σοβαρότητα της κατάστασης;
Θα κρίνετε από την απώλεια υγρών από το στόμα, δλδ εμετούς, που σημαίνει ότι υπάρχει φλεγμονή και από την συχνότητα των κενώσεων από τη δυσοσμία και το χρώμα τους (πρασινωπές ή κίτρινες) οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν από μόνες τους στο πρώτο 24ωρο.

          Τί πρέπει να κάνετε και πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό;
Πρώτο σας μέλημα είναι να αντικαταστήσετε τα υγρά που έχουν χαθεί με τους ηλεκτρολύτες. Όταν ο ασθενής είναι βρέφος, συνεχίζει κανονικά το θηλασμό και τα συμπτώματα θα πρέπει να αρχίσουν να υποχωρούν μέσα σε 6 ώρες. Αν δεν υποχωρήσουν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Όταν έχουμε να κάνουμε με παιδάκι μέχρι 6 ετών, μπορούμε να δώσουμε μαύρο τσάι (Ευρωπαϊκό), χυμό μύλου, μπανάνες και μήλα, σούπα με μπουτάκι από κοτόπουλο, καρότο, ρύζι και από πάνω τριμμένη παρμεζάνα) και φυσικά τους ηλεκτρολύτες για την αναπλήρωση των υγρών. Τα συμπτώματα θα πρέπει να αρχίσουν να υποχωρούν μέσα σε 12 ώρες. Αν αυτό δε συμβεί τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Τις ίδιες ενέργειες κάνουμε και σε παιδιά μεγαλύτερα των 6 ετών με τη διαφορά ότι τα συμπτώματα σε αυτές τις ηλικίες αργούν να υποχωρήσουν. Αν όμως υπερβούν τις 18 ώρες συμβουλευόμαστε τον γιατρό.

Καλή ανάρρωση.........


    

1 σχόλιο:

Συνολικές προβολές σελίδας