Η λίστα ιστολογίων μου

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ο επίκαιρος ιός της γρίπης

Tι θα σας φόβιζε περισσότερο, η γρίπη ή η ιλαρά στο μικρό σας αγγελούδι;
Σκεφθείτε καλά την απάντησή σας και διαβάστε το ακόλουθο άρθρο που σίγουρα σας ενδιαφέρει!!!

Τι είναι ο ιός της γρίπης

Είναι ένας μεταδοτικός ιός που προσβάλλει συνήθως το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό μας σύστημα, δηλαδή τη ρινική κοιλότητα, το λαιμό, τους πνεύμονες, το έσω αυτί. Μεταδίδεται με σταγονίδια από τον αέρα. Όταν ένα άτομο μολυσμένο με τον ιό της γρίπης, βήχει ή φτερνίζεται εκατομμύρια υγρά σταγονίδια ή μικρά σωματίδια εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα και... εισπνέονται από τους άλλους. Τα σωματίδια αυτά εναποτίθενται κατά μήκος του αναπνευστικού και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς.

Πρόκειται για ίωση που έχει χρόνο επώασης από μία έως τέσσερις ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει προσβληθεί από τον ιό, αλλά να εμφανίσει τα συμπτώματα μερικές μέρες αργότερα. Έχετε υπόψη σας ακόμη ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει στο μολυσμένο άτομο για άλλες τέσσερις έως έξι ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ο ιός της γρίπης «χτυπά» τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες κυρίως, από Οκτώβριο έως Απρίλιο είναι η κρίσιμη περίοδος. Και πώς κάνει την εμφάνισή του; Τα συμπτώματά της λοίμωξης εμφανίζονται απότομα με πυρετό (πάνω από 38 βαθμούς) και ρίγη. Υπάρχει επίσης πονόλαιμος και καταρροή και συχνά πονοκέφαλος. Πόνος σε όλο το σώμα, και ιδιαίτερα στην πλάτη και τα πόδια, κόπωση επίμονη και γενική αδιαθεσία.

Ένα άλλο σύμπτωμα είναι και ο βήχας, που είναι ξηρός και κοφτός στην αρχή, αργότερα γίνεται βήχας με απόχρεμψη.

Η καταρροή, ο πονόλαιμος και ο βήχας είναι ήπια στην αρχή, αλλά τις επόμενες μέρες επιδεινώνονται. Σε γενικές γραμμές, ο πυρετός διαρκεί δύο με τρεις ημέρες, τα υπόλοιπα συμπτώματα τουλάχιστον επτά με δέκα ημέρες, ενώ η κούραση διαρκεί ακόμη περισσότερο.
Πως αντιμετωπίζεται

Στον γιατρό πρέπει να καταφύγετε εάν ο πυρετός του παιδιού είναι πάνω από 39 βαθμούς ή αν τα άλλα συμπτώματα διαρκούν με την ίδια ένταση περισσότερο από έξι-επτά ημέρες. Μην σπεύσετε να του ζητήσετε αντιβιοτικό για την καταπολέμηση της γρίπης, διότι ο ιός αυτός δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά σκευάσματα. Ο γιατρός θα υποδείξει πολλή ξεκούραση, άφθονα υγρά, και αντιπυρετικά.

Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να χορηγήσει και αντιβίωση, ειδικότερα όταν λόγω της γρίπης έχει προκληθεί άλλη δευτερογενής λοίμωξη στον οργανισμό πχ ωτίτιδα, βρογχίτιδα.

Η πρόληψη της γρίπης

Ουσιαστικά η οργανωμένη «στρατηγική» πρόληψης για τη λοίμωξη της γρίπης επικεντρώνεται στον εμβολιασμό των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού. Το αντιγριπικό εμβόλιο επιβάλλεται σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού και οι ειδικοί συνιστούν να γίνεται τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αργότερα. Με το αντιγριπικό εμβόλιο δημιουργείται ανοσία χωρίς να προκαλείται ασθένεια.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για το αντιγριπικό εμβόλιο

-Περιέχει αδρανοποιημένα αντιγόνα του ιού της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνει την εμφάνισή του ένα στέλεχος του ιού μετά την διανομή του εμβολίου, το αντιγριπικό εμβόλιο δεν παρέχει προστασία και από αυτό. Τα άτομα πχ που έχουν λάβει το εμβόλιο εφέτος ε θα έχουν προστασία και από νέο στέλεχος του ιού της γρίπης που μπορεί να εμφανιστεί τώρα αφού το εμβόλιο βασίζεται στα στελέχη του ιού της προηγούμενης χρονιάς.

-Ο εμβολιασμός (πρέπει να) επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο)

-Η προστασία από τον ιό της γρίπης αρχίζει συνήθως δυο με τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, η κάλυψή του όμως διαρκεί όλη την περίοδο που διαρκεί η νόσος.

Άλλα προληπτικά μέτρα

Εκτός από τον εμβολιασμό, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Η προληπτική εφαρμογή τους ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες προσβολής από τον ιό της γρίπης.

Αποφεύγετε να βρίσκεστε με το παιδί σε χώρο με πολυκοσμία

Αερίζετε καλά τους χώρους του σπιτιού, ιδίως αν υπήρχε πολύς κόσμος (πχ λόγω γιορτής ή άλλης αιτίας) μέσα σε αυτό

Τηρείτε τους κανόνες της υγιεινής που επιβάλλουν πολύ καλό πλύσιμο των χεριών προτού πιάσετε τα παιδιά καθώς και διακριτικό φτέρνισμα ή βήξιμο με το χέρι πάντα εμπρός στο στόμα ή τη ρινική κοιλότητα. Απαιτήστε και από τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Ενισχύετε την άμυνα του παιδικού οργανισμού με φρούτα και λαχανικά από τα οποία παίρνει βιταμίνες και ανάπαυση

Συμπερασματικά

Ο ιός της γρίπης μόνος του δεν είναι επικίνδυνος. Οι επιπλοκές που πιθανόν συνεπάγεται η εμφάνισή του, είναι αυτές που τον καθιστούν επικίνδυνο. Ορισμένες ομάδες ανθρώπων μάλιστα κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες από τη νόσο της γρίπης και τις επιπλοκές της. Πρόκειται για τους ηλικιωμένους, τους καρδιοπαθείς, τους διαβητικούς, όσους έχουν χρόνια πνευμονολογικά νοσήματα. Ευαίσθητη ομάδα αποτελούν επίσης και τα παιδιά τα οποία δεν εμβολιάζονται συνήθως εκτός εάν ανήκουν σε κάποια ειδική ομάδα ασθενών. Ποιες είναι οι επιπλοκές που σχετίζονται με τη γρίπη; Η μέση ωτίτιδα, η ιγμορίτιδα, η πνευμονία, κ.α.
(Πηγή: Κέντρο Παιδιατρικής Μέριμνας)

Οι πληροφορίες που παρέχονται έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, προέρχονται από ποικίλες πηγές και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη του γιατρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας