Η λίστα ιστολογίων μου

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΩΤΙΤΙΔΑ

Η ωτίτιδα είναι μια από τις συχνότερες λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας. Σε ποσοστό μέχρι 90% τα παιδιά παθαίνουν τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους τουλάχιστον μία φορά μέση ωτίτιδα, το ένα τρίτο των παιδιών μάλιστα μέχρι και τρεις φορές. Οι ωτίτιδες αυτές παρουσιάζονται στις ηλικίες από 6 μηνών μέχρι 6 ετών, κυρίως τους μήνες από Δεκέμβριο ως Μάρτιο.
Τι είναι η μέση ωτίτιδα
Η -λόγω ηλικίας- τρυφερή και στενή ευσταχιανή σάλπιγγα του μέσου ώτος προς τη ρινοφαρυγγική περιοχή, καθώς και οι διογκωμένες φαρυγγικές αμυγδαλές της μικρής ηλικίας, οδηγούν σε κάθε περίπτωση λοίμωξης των ανωτέρων αναπνευστικών αγωγών σε μια φλεγμονώδη διόγκωση του βλενογγόνου της μύτης που μπορεί να αποφράξει την ευσταχιανή σάλπιγγα. Αυτό συνεπάγεται συγκέντρωση εκκρίματος και ανάπτυξη φλεγμονής στο μέσο τους.
Μολονότι τα παθογόνα που ευθύνονται για μια μέση ωτίτιδα είναι πολλές φορές βακτήρια, συχνά η νόσος ιάται από μόνη της. Όμως, στο 20% των κρουσμάτων παρουσιάζονται επιπλοκές με ενδεχόμενη ρήξη του τυμπανικού υμένα ή φλεγμονή της μαστοειδούς απόφυσης του κροταφικού οστού, η οποία μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε μηνιγγίτιδα.
Τα συμπτώματα
Συνήθως, πριν από τη μέση ωτίτιδα προηγείται μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού. Κατά τη διάρκεια αυτής της λοίμωξης – ή μετά- εκδηλώνονται πυρετός και πόνοι στα αυτιά. Τα βρέφη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αντιδρούν με κραυγές, έχουν νευρικότητα, ενώ βάζουν τα χέρια τους στα αυτιά και τα τρίβουν. Συχνά καταπίνουν τα υγρά με δυσκολία και κάνουν εμετούς. Μετά την ηλικία των 4 ετών τα παιδιά αρχίζουν να παραπονιούνται για κάποιου είδους «απώλεια ακοής». Όσο μεγαλύτερο είναι ένα παιδί τόσο πιο αδύναμα είναι τα συμπτώματα της μέσης ωτίτιδας. Λόγω της συγκέντρωσης του εκκρίματος, στο αποκορύφωμα της ασθένειας φουσκώνει ο τυμπανικός υμένας και μπορεί να σπάσει. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η φλεγμονή στα γύρω οστά οδηγώντας έτσι σε βαρηκοΐα.
Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας
Μόλις το παιδάκι σας παραπονεθεί για πόνους στο αυτί, σε αρχικό στάδιο μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας τα συμπτώματα με βλεννολυτικά, αποσυμφορητικές σταγόνες για τη μύτη, αντιπυρετικά και αναλγητικά υπόθετα ή σιρόπια.
Μια εξίσου καλή λύση είναι και οι κομπρέσες με ωμά κρεμμύδια. Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται, κατά τη διαδικασία αυτή δημιουργούνται αιθέριοι ατμοί που καταπραΰνουν τους πόνους και προωθούν την αιμάτωση με αποτέλεσμα να αποβάλλονται οι νοσογόνοι διεγέρτες. Κόψτε ένα μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι σε φέτες. Τυλίξτε τα κομμάτια σε ένα λεπτό πανί. Η κομπρέσα θα πρέπει να σκεπάσει πλήρως την περιοχή ανάμεσα στο πτερύγιο του αυτιού και το τριχωτό της κεφαλής. Βάλτε από πάνω ένα μεγάλο κομμάτι πλαστική μεμβράνη οικιακής χρήσης που θα επικολληθεί με λίγη λιπαρή κρέμα γύρω από το αυτί, σφραγίζοντας αεροστεγώς το επίθεμα. Στερεώστε το επίθεμα κρεμμυδιού με ένα σκούφο ή έναν επίδεσμο μετώπου για 2 με 3 ώρες. Μην ξυπνήσετε το παιδί απλώς και μόνο για να του βγάλετε το επίθεμα. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι και 3 φορές τη μέρα.
Τι θα κάνει ο γιατρός
Καθώς συχνά πίσω από μια μέση ωτίτιδα κρύβονται βακτήρια και ο κίνδυνος των επιπλοκών είναι πολύ αυξημένος, μόλις το παιδί σας παρουσιάσει συμπτώματα ωτίτιδας καλό θα είναι να επισκεφθείτε το παιδίατρο. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει καμία εξέταση ικανή να υποδείξει με βεβαιότητα αν μια μέση ωτίτιδα θα υποχωρήσει από μόνη της ή θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές. Γι΄ αυτό το λόγο είναι πιο ασφαλές για όλα τα παιδιά – ιδιαίτερα στις ηλικίες των 2 και 3 ετών – να ακολουθούν μια θεραπευτική αγωγή με αντιβιοτικά. Αν ο γιατρός στην αρχή μιας θεραπείας αποφασίσει να μη χορηγήσει αντιβιοτικά, τότε μέσα σε 48 έως 72 ώρες θα υποβάλει το παιδί σε νέες εξετάσεις. Αν δεν έχει επέλθει καμία βελτίωση, τότε θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικό. Μάλιστα, συχνά στη χρόνια μέση ωτίτιδα αφαιρούνται οι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) προκειμένου να επιτευχθεί η αποθεραπεία.

ΠΗΓΗ: www.infokids.gr
http://www.infokids.gr/2011/01/%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%89%cf%80%ce%af%cf%83%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%89%cf%84%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας